• Gepubliceerd door
  • Anne-Wil de Koeijer
  • Gepubliceerd op
  • 18 september 2021

Pikante (vettige) rijst

Een recept uit een heel oud boekje. Bij mijn schoonouders werd dit bijna wekelijks gegeten, zo lekker vonden ze het. Waarom ze het ‘vettige’ rijst noemden, geen idee, want het is echt niet vet. Ook niet heel pikant, zoals de officiële naam heet, behalve als je de sambal uit laat schieten. 😉

Het is in elk geval erg lekker.

Wat heb je nodig?

  • 300 gr droogkokende rijst (ik gebruik geen snelkookrijst maar langkorrelrijst)|
  • 4 eetl olie
  • 1 thl sambal
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 300 kipfilet of kippendijen in stukjes
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 paprika’s (2 kleuren), in reepjes
  • Gehakte peterselie
  • 3 hardgekookte eieren
  • Flinke mespunt van: kurkuma (of kerrie), djintan, laos, gemberpoeder
  • Beetje peper

Wat moet je doen?
Verwarm 2 eetlepels olie in een pan en voeg de samba en de rijst toe, maak de rijst onder roeren lichtgeel van kleur. Doe de bouillontabletten in de pan en zoveel kokend water tot dit 1,5 cm boven de rijst staat. Breng aan de kook, sluit de pan en zet het vuur laag.

Verwarm de andere 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bestrooi de kipstukjes met de kruiden en wat peper. Bak het vlees onder regelmatig keren bruin, voeg ui en knoflook toe en bak het even door. Haal het uit de pan en voeg het, voorzichtig roerend, door de rijst als daarvan ongeveer de helft van de kooktijd is verstreken. Deksel weer op de pan en zachtjes verder laten koken. Als het water teveel verdampt is, voeg dan wat water toe.

Leg 2/3 van de paprikareepjes op de rijst en laat het mee garen. Als de rijst gaar is garneer je het geheel met de resterende reepjes paprika, in partjes gesneden eieren en de peterselie.

Eet smakelijk.


Dit recept is aangeleverd door Adrie Middelkoop – den Hartog. Ook fan van koken of bakken? Deel je favoriete recept met ons!